Google Logo

Flink stel toppers van het afgelopen jaar en van eerder dit jaar nu tijdelijk in prijs teruggebracht. Zie de aanbiedingen pagina.

Beachheads - s/t

beach heads‘Fuzzy powerpop’, met twee leden die ook in de metalband Kvelertak zitten, Maar dat hoor je verder in het geheel niet terug. Dit is dus (power)pop maar doet ook wel denken aan Nada Surf of zo. Of de meer poppy kant van Green Day. Niks mis mee. Uit Stavanger. Hier een nummer. Cd €11,90

Bruut! - superjazz


bruutNieuwe lp van swingend Nederlands jazz combo. Zoals ze zelf in het Engels schrijven: ‘Bruut! swings hard. Bruut! balances the colourful with the unpolished, and the danceable with the listenable. In short: Bruut! is all about super jazz.’ Dit is jazz van het mod jazz soort. Dus ook voor mensen die niet zo van jazz houden. Luister de hele plaat hier. Lp €19,90  

Leonard Cohen - you want it darker

leonard cohen173 is ie inmiddels ongeveer en toch buitelde onze twitter timeline, dwz het journalistieke deel daarvan, over elkaar heen toen ze deze veertiende Cohen plaat voor het eerst mochten horen. ‘A bleak masterpiece’ en ‘vijf sterren!’. ‘Something between defeat and defiance has crept into his tone, which has dropped to a half-spoken bass whisper, a grumble and sigh filtered through a weary frailty that makes his pearly couplets shine even brighter.’ aldus de Engelse Telegraph. Teksten over leven, de dood, de wereld, religies. Hier vast het titelnummer. Vijf sterren in de Volkskrant. Cd €17,90 ((ook op vinyl leverbaar)

The Growlers - city club

growlersNieuwe plaat van deze laid back twangy dopey surfslackers geproduceerd door Julian Casablancas en verschenen op diens label. (‘Beach goth’ heet het ‘genre dat ze beoefenen blijkbaar tegenwoordig, naar hun eigen festival.) Niet zo raar want op eerdere platen stonden diverse nummers die klonken als The Strokes. Hier het titelnummer. Beetje funky vibe. Cd €17,90  2lp €27,90

Rolling Stones – Blue & Lonesome


rolling stonesAls de Rolling Stones in de late jaren '70 weer eens last hadden van writersblock of afwezigheid door drugsgebruik en de deadline niet haalden werd er voor een nieuwe lp altijd een greep gedaan in de kluis met oude opnames, en niet zelden bleken die grepen uit de iets oudere doos de beste nummers van de plaat. Deze werkwijze was niet meer mogelijk anno 2016, dus toen de Jagger/Richards tandem na veel verspilde studiotijd met lege tapes zat was er geen voorraad oude opnames, want men had al een decennium geen studio meer van binnen gezien. Gelukkig was er een plan B: covers van oude blues nummers. En dat pakte heel aardig uit, sommigen spraken zelfs al van de beste Stones plaat in 35 jaar, iets wat overigens niet zo moeilijk te bereiken was. Maar goed, de songkeuze bestaat gelukkig niet uit open deuren, de sound is lekker gruizig, Jagger zingt ruw en gemeen, zijn mondharmonica heeft niet zo goed geklonken sinds Midnight Rambler en de fans krijgen maar liefst twee keer een gast gitaarsolo van Eric Clapton. Nummertje. Cd €17,90 (ook op vinyl leverbaar)

Blackberry Smoke - like an arrow


blackberry smokeInmiddels best wel een grote band geworden, deze Southern rockers. In het begin vaak genoemd als de troonsopvolgers van the Black Crowes, en zo klonken ze ook meestal. Ook deze nieuwe opent wederom in die sferen, maar de band neigt steeds meer naar de countryrock , met hier en daar een fikse Allman Brothers tik. Niet zo vreemd dus dat Greg Allman gastzanger is op een track. Wederom een lekkere mix van rockers en ballades, perfect voor in het bruine café. Hier een nummer. cd €16,90 (ook op vinyl leverbaar)

Bauer – eyes fully open


bauerBijzonder fraaie nieuwe cd van voormalig Bettie Serveert-drummer Berend Dubbe, die inmiddels al lang weer lange tijd muziek maakt onder de naam Bauer. Dit is georkestreerde sombermans muziek. Maar wel mooie sombermansmuziek. Dubbe’s donkere stem en de muzikale begeleiding zorgen voor een fraai melancholiek sfeertje. Doet soms wel wat denken aan het sfeertje dat Elvis Costello ooit met My Funny Valentine wist te vatten. Of aan het werk van Scott Walker. Mooi gedaan. Hier een nummer. Cd €17,90 (ook op vinyl leverbaar)

Wilco - wilco schmilco


wilcoAl rap na de vorige, Star Wars, alweer een nieuwe Wilco. En de werkwijze is hetzelfde gebleven, Jeff Tweedy nam weer een aantal tracks op die ingevuld werden door de andere bandleden, maar het resultaat is weer net even anders. Het lijkt allemaal op het eerste gehoor rustiger en minder freakerig, met name gitarist Nels Cline laat de electrische gitaar wat minder weird in het rond vliegen, maar na meerdere luisterbeurten valt toch op dat de over het algemeen melancholieke liedjes toch behoorlijk vol zitten met allerlei tierelantijntjes, soms toch weer behoorlijk dissonant. Hier een nummertje. Cd €17,90 (ook op vinyl leverbaar)

Nick Waterhouse - never twice


nick waterhouseEn ook bij Nick Waterhouse is de echte verrassing er misschien al wel af. Maar desalniettemin is ook zijn derde plaat weer eentje die we met veel plezier draaien. Gebaseerd op muziek van rond de draaideur van het jaar 1960. De hit van de plaat is dit Mad Mike/ Moldie Oldie/ Pittsburgh- stijl nummer, samen met Leon Bridges. Verder alles lekker groovy, jazzy en bluesy. ‘A cool and elegant post-post-modern cocktail of 1950s r&b and club jazz, mixed with 1960s soul and boogaloo, and shaken with a minimal contemporary sensibility,’ Ja. Hier nog een nummer. Cd €16,90 (ook op vinyl leverbaar)

EZTV - high in place


eztvEzra Tenebaum uit Brooklyn met een lekker loom gitaarplaatje. Platenfirma noemt oa the Feelies maar dat zit em vooral in de gitaren op dit nummer. Verder is EZTV wel wat rustiger en wat zweveriger. Denk meer een beetje Real Estate en Yo La Tengo. Leden van Real Estate en Jenny Lewis en Chris Cohen doen mee. Wij draaien em best vaak. Luister hier. Cd €16,90 (ook op vinyl leverbaar)

Lvl Up - return to love


lvl upDerde lp van band uit New York zit op Sup Pop. Lekker catchy jaren ’90 indierock, ergens tussen Weezer, Nada Surf en oude Built To Spill. Hier een lekker nummer. Had best overdag op 3FM gekund maar zal wel weer niet. Hier nog meer te luisteren. Cd €16,90 (ook op vinyl leverbaar)  (lp op gekleurd vinyl)

Ryley Walker - golden sings that have been sung

ryley walkerVorig jaar was er Primrose Green, de doorbraakplaat van begenadigd gitarist / singer/ songwriter Ryley Walker en dat was een behoorlijke hit in onze toko. Zelf vindt Ryley Walker die plaat maar matig vergeleken met zijn nieuwe. Er is dan ook wel enig verschil. Walker zingt op deze plaat meer , de nummers zijn langer , minder folky, en gaan nog meer richting Astral Weeks of zelfs Tim Buckley, zeker geen couplet refrein basic songstructuur. En zeker geen plaat die je snel even tot je neemt, je moet er wel even voor gaan zitten, en wel meermalen. Dat geldt zeker voor de “deep cuts” edition, met extra cd (of lp) met daarop een tot 40 minuten uitgerekte versie van de track Sullen Mind. De critici zijn niet allemaal lovend, maar met een score van 78 bij Metacritic doe je aardig mee, Record Collecter en the Independent geven zelfs de volle 100 punten. Hier valt wat te luisteren. 2Cd €16,90 (ook op vinyl leverbaar)

Woven Hand - star treatment

wovenhandDavid Eugene Edwards maakt al jaren platen vol Amerikaanse roots muziek die het eigenlijk beter doen buiten de doelgroep, Edwards overgiet zijn bezwerende folk deunen met een dreunende en gierende bak gitaren en net als zijn vorige is ook deze geproduceerd door metal grootheid Sanford Parker en werd opgenomen in de studio van geluidswizard Steve Albini. Niet direct namen waarbij je aan americana denkt , maar dat is het in de basis wel. Maar verder is dit intense spirituele muziek die net zo makkelijk tussen PJ Harvey en Swans te plaatsen is. Niet zo verrassend (meer) als de vorige Wovenhand, maar het klinkt weer fantastisch, met nu een nog voller bandgeluid. Topper! Luister em hier. cd €17,90 (ook op vinyl leverbaar)

Mitski- Puberty 2

mitskiVeel geprezen en gehypte plaat van zangeres Mitski (Myawaki). Er valt veel te zeggen over haar teksten, lees daarover bijvoorbeeld hier waar ze dat dan ook doen. Muzikaal een beetje in de lijn van artiesten als PJ Harvey en Liz Phair, vleugje Cocteau Twins ook nog in de productie.  De net iets hardere gitaren hier en daar doen goed werk. Hier (ja, wij dachten in eerste instantie ook dat de cd haperde dan wel defect was) en hier nummers om een indruk te krijgen. Op Dead Oceans. Cd €17,90 (ook op vinyl leverbaar)

Band of Horses - why are you ok?


band of horsesVijfde plaat van Seattle countryrock stadion rockers Band of Horses. De kant die de band opging, alsmaar grootster en grootster, beviel ons niet overdreven goed. Maar op Why Are You Ok? zoeken ze het weer iets meer in het kleinere van hun eerste plaat. Desalniettemin ‘the default mode is anthemic indie-rock that pinpoints the place where wistfulness and euphoria collide, then showers it in effervescent harmonies and melodies. The songs run the gamut from country-rock to Hag’s unlikely, reverb-laden nod to OMD’s synth hit Souvenir. Ben Bridwell wrote the songs in his garage, and there’s a wonderfully homespun feel to it’. Alles bij elkaar mooi eerste helft jaren ’70 sfeertje. Hier een nummer. Cd €16,90 (ook op vinyl leverbaar)

Mudcrutch - II 

mudcrutchVoordat Tom Petty onder zijn eigen naam aan het werk ging had ie een band genaamd Mudcrutch. Dat werk kwam een paar jaar geleden boven water en van het een kwam het ander, zoals een reünie. En nu een nieuwe plaat. Klinkt als Petty’s werk op zijn poppiest. En vooral als Petty in het begin van zijn Petty-carriere. Niks mis mee. Nummers zoals dezeCd €17,90 (ook op vinyl leverbaar)

Blood Orange - freedom sound

blood orangeProject van Dev Hynes, mmv oa Debbie Harry hier. Flink electronische jaren ’90 stijl r&b met behoorlijke Prince invloeden. Aardig mellow allemaal. ‘It’s a tapestry so rich with ideas that it feels both dizzying and generous. Hynes has said that this effect is by design, likening Freetown Sound to the fractured aesthetic of a “mixtape” in the traditional recorded-off-a-cassette-deck sense.’  Best geschikt voor warme zomerse dagen. Hier een nummertje. Cd €16,90 (ook op vinyl leverbaar)

Damien Jurado - visions of us on the land

damien juradoDerde plaat in een trilogie en Consequence of Sound spreekt al van een ‘career highlight’ en daar konden ze wel eens gelijk in hebben. Bij hen ook een heeeeeel lang verhaal over deze plaat, lees maar, maar wij kunnen in elk geval melden dat het wat ons betreft de mooiste liedjes zijn die Jurado tot nu toe gemaakt heeft. Sfeervol, melodieus, dromerig, meeslepend, met vocalen die ergens uit de verte lijken te komen en toch dichtbij zijn. Hier een nummer (je kunt bij 1.10 beginnen). Hier nog een nummer, en hier is het alsof ie in je oor zit te fluisteren. Cd €16,90 (ook op vinyl leverbaar)

Eric Bachmann - s/t

eric bachmannArchers of Loaf-frontman Bachmann met zijn eerste echte soloplaat. En het is ook echt een soloplaat, ook al doen op zich best veel andere mensen aan mee. Sommige nummers klinken als Neil Diamond geproduceerd door Phil Spector, met de nodige eind jaren ’50 doowop invloeden. Andere nummers zijn Bachmann met louter piano. Weinig hips en moderns aan verder. Maar wij draaien em met grote regelmaat in de winkel en vinden het mooi. Hier één van de hoogtepunten. Cd €16,90 (ook op vinyl leverbaar)

Laura Gibson – empire builder

laura gibsonVolgens Pitchfork de beste plaat die deze folky zangeres tot nu toe maakte en dat vinden wij ook. ‘Aided by Neko Case drummer Dan Hunt, violinist Peter Broderick, and Death Cab for Cutie guitarist Dave Depper, the arrangements are strong but subtle enough to keep Gibson’s voice at the forefront.’  Hier een nummer.  Cd €16,90 (ook op vinyl leverbaar)

Charles Bradley - changes

charles bradleyDerde plaat van één van de vele nieuwe oude soulzangers van de laatste jaren. En niet te minste. ‘A raw, impassioned voice and the ability to wring the last drop of sweaty gospel infused soul out of anything he sings’. Halverwege soul en funk en met invloeden van Wilson Picket, James Brown en Curtis Mayfield. En verder niet zo heel erg anders dan zijn eerste twee platen. Het titelnumer is een redelijk verrassende cover van een nummer van Black Sabbath! Cd €16,90 (ook op vinyl leverbaar)

White Denim - stiff

white denim‘The eccentric Texans’ sixth album comes with cheesy ’70s licks and a strong whiff of motor oil’, aldus de NME. ‘It infuses an overt Doobie Brothers influence with the intoxicating whiff of Castrol GTX. It’s the sound of ’70s Man, smoking in the car, rolling along the M25 singing his head off to Peter Frampton.’ Dat klinkt misschien allemaal niet zo best en vaak balanceert WD op het randje van wat nog kan wat ons betreft, en soms dondert het ook hopeloos over de foute jaren ’70 rock rand. Maar soms ook niet. Hier hun uptempo Allman Brothers impressie. En hier nog een nummer in de stijl van jaren ’70 band The Outlaws. Cd €17,90 (ook op vinyl leverbaar)

La Sera - music for listening to music to

la seraVierde La Sera plaat is geproduceerd door Ryan Adams. Het iele stemmetje van ex-Vivian Girl Katy Goodman en de twangy Engelse C86-stijl gitaartjes zijn er nog wel. Maar ook is daar nu de stem van haar man Todd Wisenbaker, die voor het eerst mee doet. En ook Adams heeft er muzikaal een draaitje aan gegeven richting iets meer ‘roots/americana’. En: ‘The Smiths influence is more evident than ever — the jangling guitar lines evoke Meat is Murder era Johnny Marr, and Goodman’s voice often hits a Morrissey-like tone.’ vindt Consequence of Sound en daar zit wel iets in. Hier één van de mooiste nummers. En hier kun je ook nog een nummer luisteren. Cd €17,90 (ook op vinyl leverbaar)

Marta Ren & The Groovelvets - stop look listen

marta renDe hoes ziet er uit als een versleten jaren  ’60 hoes, de muziek klinkt alsof ie zo rechtstreeks uit die jaren ’60 getrokken is. Funk. Soul. Blazers. Orgels. Ren is een jonge soul en funk zangeres waarvan de stem regelmatig wordt vergeleken met die van Marva Whitney uit de James Brown wereld bijvoorbeeld. Mooie is dat Martha uit Portugal komt. Hier kun je aardig wat nummers luisteren. Doe anders even deze. Cd €16,90 (ook op vinyl leverbaar)

Chuck Johnson - velvet arc 

chuck johnsonEen plaat op Trouble in Mind. Van een man die ons tot nu toe ontgaan was. Maakt uitgeklede akoestische platen maar hier met een hele plaat en die is een absolute aanrader voor liefhebbers van bijvoorbeeld de platen van Steve Gun. ‘Desert dusted guitar raga’ En dat is volgens Popmatters een ‘must-hear record’. ‘The album manages to experiment at every turn, while also drawing the listener in. Velvet Arc plays in folk, rock, and blues traditions, which adds familiarity, but never fails to surprise.’ Hier een mooi nummer. Zeven minuten krautrocky guitar pickin’, ja het kan. lp €22,90

James Hunter Six - hold on!

james hunterAltijd van de relaxte rhytm and bluesy popliedjes, die meestal ruimschoots aan de goeie kant van de lijn blijven. Deze keer zit ie op Daptone. Wederom lekker soulvol sfeertje met net op tijd af en toe een bescheiden vlammend gitaaruitspattingkje. ‘The true treasures of this LP may lie in the deeper grooves. Rumbas, boleros, bossanovas, and easy rockers, each one swinging more than the last’. Doet soms flink denken aan bijvoorbeeld de aloude held Arthur Alexander (zie voor diens debuut uit 1962 elders in deze nieuwsbrief)  Hier heb je het titelnummer, daar zit vrijwel alles wat we hierboven proberen ze zeggen wel in ongeveer. cd €16,90 (ook op vinyl leverbaar)

Freakwater - scheherazade

freakwaterTamelijk plotseling uit de lucht vallende nieuwe plaat van Freakwater, op Bloodshot.  De laatste is al tien jaar geleden. Lees er hier een flink verhaal over.  ‘Stretching themselves in the studio as never before, Freakwater provides longtime listeners with thrilling surprises. “Down Will Come Baby” is an uneasy lullaby fueled by Patterson’s wah-wah guitar and Catherine’s perfectly wacked banjo line. ”Velveteen Matador,” with its buoyant and bright guitars (think Dusty Springfield meets Buffalo Springfield, at the grooviest intersection of folk-rock and Memphis country-soul) is a cautionary tale of a darkness to come – in a card game or in life. The secular doom-gospel of “Number One with a Bullet” is, in that way only Freakwater can pull off, simultaneously uplifting and devastating.’ Hier nog een mooi nummer. cd €16,90 (ook op vinyl leverbaar)

Ryan Adams – 1989

ryan adamsFysieke versie van Ryan Adams’ integrale cover van Taylor Swift’s 1989. Onze eigen Afterpartees waren hem natuurlijk al ruim voor met een mooie cover van Shake It Off.  Hier de Adams versie van dat nummer, meer Springsteen stijl. Adams maakt er grotendeels wel een Adams plaat van en dat heeft ie fraai gedaan. Hier nog een nummer. Cd €17,90 (ook op vinyl leverbaar)

Car Seat Headrest – teens of style

car seat headrestCSH is eigenlijk éne Will Toledo en dit is eigenlijk al zijn elfde plaat. ‘a self-conscious, noisily introverted low-fi rocker who has clearly studied Beck, Weezer, Brian Wilson, Daniel Johnston and perhaps Guided by Voices.’, zo omschrijft Rolling Stone hem. Maar nu zit ie voor het eerst bij een echte platenfirma, Matador. Binnenkort een lp met echt nieuw werk, dit is een soort best of van zijn eerdere platen als we het goed begrepen hebben maar dan wel opnieuw opgenomen nummers. De originele lofi versies staan op zijn bandcamp, daar rechts. Ergens in de hoek van Guided By Voices soms maar de meeste nummers zijn een stuk langer. Doet ook wel wat denken aan iets als 69 Love Songs van Magnetic Field. Een 8.1 van Pitchfork. Hier en hier nummers.  Cd €16,90 (ook op vinyl leverbaar)

Neil Young - bluenote cafe

neil youngDeeltje in Neil’s Archive serie. Behoorlijk goed. ‘The album collects various performances captured during Neil's 1988 tour. This 2-CD set documents one of Young's most funky and heartfelt periods and features seven unreleased songs: "Soul of a Woman," "Bad News Comes to Town," Ain't it the Truth," "I'm Goin'," "Crime of the Heart," "Doghouse," "Fool for Your Love," and a 19+ minute version of the immortal "Tonight's the Night". Hier nog een nummer dat Twilight heet. 2cd €18,90

Blitzen Trapper – all across the land

 

blitzen trapperBehoorlijk recht toe recht aan plaat van Blitzen Trapper. ‘All Across This Land steers away from much of the variety in the band’s catalog, settling into Blitzen Trapper’s tightest, most focused rock ‘n’ roll groove. It’s a throttle-up, open-highway sort of album, full of easygoing melodies and fist-pumping guitar hooks.’ Zanger en gitarist Eric Earley wordt wel eens ‘the Northwest Tom Petty’ genoemd en de meest rockende kant van Petty is hier niet ver weg en diens gevoel voor melodie meestal ook niet. Deels mid jaren ’70 Amerikaanse southern radiorock maar gelukkig ook deels dat soort muziek in goeie liedjesverpakking. Hier het titelnummer. Cd €16,90 (ook op vinyl leverbaar)

Julia Holter - have you in my wilderness

julia holterDoor ‘kenners’ laaiend enthousiast onthaald. ‘An album of deconstructed, reverb-slathered ballads. As ever, Holter’s music remains impossible to categorize; she draws as much inspiration from classic Brill Building pop songwriters as she does from ambient drone music.’, Stereogum. En NPR: ‘Wilderness is densely textured with electronic and acoustic sounds, from the floating "Lucette Stranded On The Island" to the ambient-jazz space-collage in "Vasquez," which sounds like a low-key lost track from Herbie Hancock'sSextant sung by Laurie Anderson.’ Hier een nummer.  Cd €16,90 

Beach House – thank your lucky stars

beach houseTweede Beach House plaat in twee maanden. En volgens vrijwel iedereen veel beter! En dat klopt ook wel. ‘Where Depression Cherry sorely lacked ideas, Thank Your Lucky Starsis flat-out adventurous by comparison, containing some of the band’s most nuanced and timeless melodies to date.’ Hier een mooi twangy, bijna jaren ’50 nummer. Hier eventueel de hele plaat. Cd €16,90 (ook op vinyl leverbaar)             

Beans & Fatback - heroine lovestruck

beans and fatbackDerde plaat van deze band, waar wij wel fan van zijn. Live ook erg goed en overtuigend.  ‘Voor het derde album liet de band zich inspireren door Surf Nuggets, obscure Rockabilly, Exotica, Ethio-funk grooves en straight forward high energy Rock & Roll.’ Kortom, door de goeie kant van 50 jaar popmuziek. Wat minder soul en funk, wat meer smerige r&r dan op eerdere platen. Schiet genretechnisch echt alle kanten op maar het werkt wel. Erg goed! Hier een nummer.  Cd €20,90 (ook op vinyl leverbaar)

Gary Clark - jr – the story of Sonny Boy Slim

gary clarke jrClark kwam een paar jaar geleden aardig overtuigend over met een plaat vol soul en blues en Jimi Hendrix-gitaren. Het was een zootje maar een mooi zootje. ‘With a new dose of narrative flow, his second record keeps tighter boundaries than his first. It’s less adventurous but more driven, with sharper eyes on the road’.  Hiphop, blues, rock, vuige gitaren. Niet zo ver verwijderd van wat Black Keys doen en denk daar dan Prince vocalen overheen. Of Shuggie Otis. Hier en hier nummers. Cd €18,90 (ook op vinyl leverbaar)

Wilco – star wars

wilcoWilco plaat die in digitale versie zomaar uit de lucht kwam vallen een paar weken geleden. Nu in fysieke vorm leverbaar, dwz in cd verpakking want het vinyl laat nog een paar maanden op zich wachten.  Rolling Stone: ‘Wilco's first album in four years recalls their early "hey, what the hell" freedom, in spirit if not in sound. It's their most concise, catchy, naturally songful album in at least a decade — the sound of a band reconnecting with the fun of rocking out together in a room.’ Je kunt em hier eventueel in zijn geheel luisteren. De eerste paar minuten kun je beter overslaan. Cd €16,90

Mark Lanegan, – houston publishing demos 2002

mark laneganOpgenomen in de periode dat Lanegan qua repertoire min of meer schakelde tussen diverse genres. ‘Recorded over seven days in April 2002, Houston is a collection of publishing demos, some of which made it onto the soundtrack to the Cook County movie, some which evolved into other things by various degrees, and others that simply are just there. Coming as it does between the releases Field Songs (the last of his more traditionally blues/folk records) and the heavy, eclectic Bubblegum, it’s a fascinating document’. Deze opnames kwamen blijkmaar niet op het goeie moment want ze bleven op de plank liggen. Tot nu. Hier een nummer. Op Ipecac Records. Cd €17,90 (ook op vinyl leverbaar)

Destroyer – poison season

destroyerBand van Canadees Dan Pejar, die ook in New Pornographers zit soms.  Erg jaren ’80 maar net aan de goeie kant van alles wat fout was aan die tijd. Zijn vorige, Kaputt, was een flinke hit met zijn mix van ‘yacht rock’, Springsteen en jaren ’80 disco en in zekere zin was Pejar niet blij met dat succes. Deze is dan ook flink anders. ‘In fact, Poison Season is an audacious, baroque song cycle that makes its predecessor look lightweight. It suggests golden-age Hollywood, 80s Bob Dylan, Astral Weeks, Van Dyke Parks, Bowie’s “plastic soul” period, and Springsteen for people who are suspicious of Springsteen.’ (The Guardian) Hier een nummer. Lp komt gelimiteerd op gekleurd vinyl.  Cd €16,90 (ook op vinyl leverbaar)

Beach House – depression cherry

beach houseMaar liefst een 8.4 van Pitchfork voor de nieuwe Beach House. Synths all over the place, dromerige vocalen en zo nu en dan bijna twangy gitaren. ‘Here, we continue to let ourselves evolve while fully ignoring the commercial context in which we exist.’ zeggen ze zelf mooi. Lang niet slecht. Hier een nummer. En hier eventueel nog vier nummers.  Cd €16,90 (ook op vinyl leverbaar)

Omar Souleyman – bahdeni name

omar SSyrie is een land in puin dus niet zo gek dat Souleyman zijn tweede plaat opnam in Istanbul. Mmv oa beroemde producers als Modeselektor, Four Tet en Gilles Peterson. Maar ook Cole Alexander van de Black Lips is paraat. “This album is adorned with virtuosic saz work, handclaps, wails and plenty of lovelorn lyrics. He continues to blend these traditions with a relentless party-starting ethos”.  Hier het door Four Tet geproduceerde nummer. Hier het Modeselektor nummer. Cd €18,90

Tess Parks & Anton Newcombe – I decline nothing

parks newcombeBrian Jonestown Massacre’s Newcombe met Alan McGee-favoriet Parks met een plaat die ze samen maakten tijdens een hete zomer in Berlijn. ‘Forty minutes of scorching vocals and sweltering refrains, ambling rhythms and elated rhapsody.’ Mooi tussen zwoel en spaghetti western klanken soms, waarbij de stem van Parks soms wel iets heeft van Patti Smith soms. Heerlijke sfeervol allemaal. Hier een nummer. Lp €19,90

Torres – sprinter

torresHer en der laaiend enthousiast ontvangen, deze tweede lp van zangeres Torres (eigenlijk de 23-jarige Mackenzie Scott). ‘Alt rock featuring crushing guitars and emotionally shattering vocals’. ‘One of the most complex albums released in 2015 so far. Heart-wrenching and complex’. Aanrader voor PJ Harvey liefhebbers. Hier een goed nummer. En hier een aardig verhaal over haar en over deze plaat. cd €17,90 (ook op vinyl leverbaar)

Soak- before we forgot how to dream

soakEnthousiast ontvangen debuut van 18-jarige zangeres uit Ierland. ‘Veertien gevoelige songs die een songwriter tonen die haar stem heeft gevonden met het zelfvertrouwen van een zelfbewuste jonge vrouw.’ Doet her en der denken aan Laura Marling en Cat Power. Geproduceerd door iemand van Villagers en er doen ook leden van die band mee. Vier sterren in de Volkskrant: ‘Wat een bijzonder talent’. Hier een nummer. Cd €16,90 (ook op vinyl leverbaar)

Bop English - constant bop


bop englishBop English = James Petralli = de zanger van White Denim. Die band roert vooral in de jaren ’70 rock. Solo zit Petralli ook volledig in de jaren ’70 maar minder in de rock. Meer in de knutselrock. Soms zelfs een beetje glam zelfs. Opvallend hoe de stem van Petralli soms op die van Marc Bolan van T-Rex lijkt. Hier een nummer.. Cd €15,90

Sufjan Stevens – carrie & Lowell

sufjan stevensZevende Sufjan Stevens lp, genoemd naar zijn moeder en zijn stiefvader. Behoorlijk persoonlijk en kwetsbaar allemaal, over de dood, over de liefde, lees hier meer. Hier probeert de NRC alles een beetje te duiden. Muzikaal is het weer een beetje terug naar zijn fluisterende folky tijd. Volgens sommige mensen misschien wel zijn mooiste plaat tot nu toe. Hier een nummer. Cd €16,90 (ook op vinyl leverbaar)

Gospel Sessions - volume 1


gospel sessionsLefties Soul Connection en Beans and Fatback veteranen huren een zangeres in en duiken in de gospelsoul. ‘Op twee nummers na, is The Gospel Sessions Vol.1 een basgitaar-loze plaat geworden. De nadruk is gelegd op de groove van de gitaren en de percussie ritmes van Toon Oomen. In deze stijl brengt de plaat je van de Caribbean naar New Orleans, door naar Mali in West-Afrika en naar de Mississippi Delta Blues’. Erg mooie plaat.  Hier een aardig mini docuutje. En hier gewoon een nummer. lp+cd €21,90

Ron Sexsmith - carousel


ron sexsmithVeertiende plaat van Canadese singer songwriter. Wij luisteren vrijwel altijd met plezier naar zijn platen. Mooi meeslepende liedjes, met veel orgel. Voor zijn doen aardig upbeat en vrolijk maar het blijft melancholiek. Hier en hier nummers. Cd €16,90