Queers – back to the basement


queers back to the basementZomaar een nieuw Queers produkt! Na jaren van welkome re-releases. Een mini cd,  13 tracks, van dik 20 minuten dus precies zoals het hoort in Queers land. Verder is er ook niet zoveel veranderd.  Sexnummers, Titfuck, gekke nummers, I knew GG when he was a wimp, dranknummers, I’m pissed. alles valt moeiteloos mee te zingen vanaf de eerste keer, godzijdank. Bevat cover van Black Flag nummer. €11,90

Sufjan Stevens – all delighted people


sufjan stevens all delighted peopleDe mini cd van Girls duurt een dik half uur, deze mini cd van Sufjan Stevens, op de hielen van The Age of ADZ, duurt nog veel langer. Waar The Age of ADZ gierend uit de bocht vloog qua experimenteerdrift, heeft deze mini cd meer liedjes. Wel op zijn Sufjan Stevens’. Dwz beetje pastorale singer songwriter liedjes. Behoorlijk toegankelijk. €14,90 (ook op vinyl)

Parting Gifts – strychnine dandelion


parting gifts strychnine dandelionEenmalige samenwerking tussen stel muzikanten die zo goed beviel dat er zomaar een min of meer echte band ontstond inclusief een gehele plaat, op In The Red. In eerst instantie namen Greg Cartwright (Reigning Sound/Oblivians), The Ettes, Dan Auerbach en iemand van de Raconteurs een single op voor de Norton Stones covers reeks. Dat nummer, Sleepy City, staat ook hier op. Maar de rest van de nummers zijn Cartwright originals. Hij zingt ook de meeste nummers waardoor dit vrijwel klinkt als een nieuwe Reigning Sound plaat. Goed nieuws! Hier en daar een mooi warm orgeltje, hier en daar een mooie tweede stem van The Ettes. Het werkt allemaal. Het is wel de minst ruige plaat die Cartwright maakte waarschijnlijk maar dat is niet erg. Ook op dat gebied is hij uniek. €15,90 (ook op vinyl leverbaar)

Tyvek – nothing fits


tyvek nothing fitsOowee! Tweede Tyvek lp, op In The Red, is een monster van een punkrock plaat! Zocht hun debuut hier en daar nog een beetje de grenzen op, deze keer is het recht toe recht aan knallen! Meestal ruim binnen de twee minuten, killer hooks, mooie korte en puntige en er uit knallende solootjes, en mooie punkrock riffs. Alles prima rauw geproduceerd, zoals het hoort in garagepunkrock land. Killer! Luister hier de openingstrack. €16,90 (ook op vinyl leverbaar)

The Fresh & Onlys – play it strange


fresh and onlys play it strangeAl een maand lang niet uit onze speler te branden en nu eindelijk uit: de fantastische derde cd (in anderhalf jaar!!) van deze band uit San Francisco. En deze cd, op In the Red, blaast alles wat ze tot nu toe gemaakt hebben uit het water! Subliem opgebouwde plaat, zonder één slecht nummer en met een enorme variatie aan stijlen ook nog, zonder dat het ook maar één seconde het geheel uit het oog verliest. Best moeilijk te omschrijven overigens. Denk behoorlijk Chills, denk ergens tussen sixties pop, Beach Boys, twangy gitaren, Jack Nitsche producties, garagegevoel.  Iemand anders probeerde het zo: “their sound draws from jangly psychedelia, Morricone-style Western twang, dark vibes a la Bad Seeds / Gun Club, melodic '60s sunshine pop and a hint of garage rock swagger”. Het lijkt in elk geval niet op wat In the Red doorgaans uitbrengt, daarvoor zegt deze plaat veel te hard POP! Eindejaarslijstjes plaat voor ons! €15,90 (ook op vinyl)

John Wesley Coleman– bad lady goes to jail


john wesley coleman bad lady goes to jailErg goeie nieuwe plaat van John Wesley Coleman op Goner Records. Bij vlagen is het net of je luistert naar Lou Reed/Velvet Underground, of naar iemand als Nikki Sudden. Coleman zit met zijn teksten in hetzelfde vaarwater als bijvoorbeeld Jonathan Richman en Daniel Johnston, met zijn oog voor kleine dingen en gebeurtenissen, waar ie meestal wel wat opmerkelijks over weet te zeggen. Een soort Martin Bril ook. Coleman zit ook in the Golden Boys en The Limes dus weet natuurlijk wel van de hoed en de rand dus dit rockt wel.  €16,90 (ook op vinyl)

Screeching Weasel – television city dream


screeching weasel television city dreamUit 1998 in eerste instantie maar nu in geremasterde vorm met bonus tracks opnieuw uit, zodat ie volgens voorman Ben Weasel eindelijk klinkt zoals ie had moeten klinken. En inderdaad, in deze vorm is dit een totale klassieker. Screeching Weasel is de band die dit genre zo ongeveer uit heeft gevonden. Snelle, razend poppy punkliedjes met in hun geval ook nog eens prima te verteren teksten, want Ben Weasel heeft altijd van alles te vertellen. Maar zelfs wie daar geen boodschap aan heeft zal gevloerd worden door de vele ‘hits’ die hier voorbij komen. ‘breaking point’, ‘dirty needles’, ‘I don’t give a fuck’, ‘crybaby’. Hits hits hits. Even goed als latere periode Queers! Geweldige plaat! Must have. €13,90

Wolf People - Steeple


wolf people steepleWolf People heeft alleen nog maar een paar singles uit en een lp waar die singles weer op staan. Dus eigenlijk is ‘Steeple’ het debuutalbum van Wolf People. Dit is het soort album waarbij je niet meteen hoort of dit iets uit de seventies is of juist iets hedendaags. Wolf People is retro zonder dogma, psychedelisch zonder vaagheid en meeslepend rockend zonder voorbehoud. Enorm jaren '70, zwaar, log, prog...  Denk ook aan Black Sabbath, Black Mountain, Hawkwind, Jethro Tull, Witchcraft, Graveyard. Er zijn al de nodige mensen die dit als hun plaat van het jaar beschouwen (ook op vinyl leverbaar). €16,90

Mark Sultan – $


mark sultan $Druk baasje, die Mark Sultan. Wie zijn FB pagina volgt weet dat ie altijd onderweg is en het liefste elke dag speelt. En tussendoor maakt ie ook nog in razend tempo platen met Jan en alleman. En soms in zijn uppie, zoals deze.  Weliswaar met hulp van enige vrienden zo nu en dan maar verder is dit Sultan, a.k.a. BBQ, in zijn eentje. En deze keer ook niet op een bekend label maar op het Canadese Last Gang Records, ons verder onbekend. De plaat opent met een ‘moeilijk’ nummer maar voor de rest rock Sultan er op zijn bekende manier op los, met zijn mix van rock & roll, doo wop en algemene gekte. Vooral in balladevorm vinden we hem geniaal. Op elke plaat staan er wel een paar voor de eeuwigheid. Hier bvb Ten of Hearts. Als Brill Building bewoner had hij geen slecht figuur geslagen en had Ace waarschijnlijk al een deeltje aan hem gewijd. Gelukkig kunnen we zijn platen gewoon in het hier en nu kopen. €15,90 (ook op vinyl leverbaar)

Cut in the Hill Gang – mean black cat


cut in the hill gang mean black catEx-Soledad Brothers man Johnny Walker, samen met stel vrienden. Lekkere vuige garageblues cover plaat. Oa Gary US Bonds’ I Wanna Holler, Bill Allen’s Please Give Me Something. En nummers van Hound Dog Taylor, John Lee Hooker, Mighty Hannibal, Jeffrey Lee Pierce en Spacemen 3. Misschien niet de origineelste plaat uit de muziekgeschiedenis maar wel verrekte goed gedaan en een mooie stel covers bij elkaar. €18,90 (ook op vinyl)

Superchunk - Majesty Shredding

superchunkDe laatste 10 jaar (!) was het wat stil rond de band, maar Superchunk is terug. Kopstukken Mac McGaughan (zang/gitaar) en Laura Ballance (bas) hadden het waarschijnlijk nogal druk met hun label Merge (met de zeer succesvolle bands Arcade Fire en Spoon), maar na een single vorig jaar is er nu dus een hele nieuwe cd en daar worden we heel blij van. Waar andere bands in het genre de commerciële weg insloegen is aan de sound van Superchunk helemaal niets veranderd, 11 opwindende poppunksongs met volle overgave gespeeld en gezongen, en het effect is nog steeds dat we net zo door de kamer springen en hopsen als de nog altijd superenthousiaste band zelf. En als de cd afgelopen is drukken we gewoon op repeat.  All killer no filler. €16,90 (ook op vinyl leverbaar)

Daddy Rocking Strong – tribute to Nolan Strong – v/a


daddy rockin strongPrachtig en verdiend eerbetoon op Norton aan Nolan Strong. Strong was samen met Andre Williams en Nathaniel Mayer één van de grote namen van het legendarische Fortune label uit Detroit. Van de drie was Strong de minst rauwe en de meest doowop/vocal group achtige. Vele mooie nummers en een deel daarvan wordt op deze Tribute plaat gecovered door niet de minsten. Reigning Sound, Mark Sultan (BBQ), Dirtbombs, Outrageous Cherry, Wreckless Eric, A-Bones, Hentchmen, Demon's Claws. Met een hoestekst van Andre Williams. Hier een verhaal over deze plaat in de LA Times, incl gratis mp3 van het Reigning Sound nummer. (alleen vinyl, cd komt binnenkort op een ander label) €17,90

Demon’s Claws – the defrosting of


demon's claws defrosting ofDe vorige Demon’s Claws, Satan’s Little Pet Pig, was een behoorlijke underground garage culthit. Er werd dus vol verwachting uitgekeken naar nieuw werk van dit stel uit Montreal. Deze nieuwe plaat op In The Red is iets ‘netter’ en geproduceerder dan het eerdere werk en dat is even wennen. Maar The Demon’s Claws hebben wel een soort x-factor in hun sound die er na een paar draaibeurten doorheen begint te schijnen. Een behoorlijk ‘eigen’ klinkende mix van garage, blues, folkrock en wat er verder nog ter tafel komt. ‘laid back and loosely strung even as it blows apart at the joints, a countrified shamble buried in its most frantic moments’ aldus DustedMagazine. De Claws moeten het niet hebben van echte ‘hits’ maar van een soort gevoel. Heeft dat je een keer te pakken, dan is ook deze nieuwe plaat weer een prima. €16,90 (ook op vinyl)

Frankie Rose & the Outs – s/t


frankie rose and the outs s/tMisschien niet al te revolutionair en origineel maar wel erg draaibaar, dit debuut van de band van de voormalige drumster van The Vivian Girls. Catchy, niet al te gecompliceerde popliedjes. Beetje poppy, beetje sixties, beetje Raveonettes, beetje girlgroup, beetje modern. Los van elkaar zijn het bijna allemaal potentiele singles. ‘Frankie Rose and the Outs have made a record that put her old band the Vivian Girls to shame, and instead of proving to be bandwagon jumpers, they instead made a record other girl pop bands can emulate and someday hope to equal’ aldus de AllMusic Guide. €16,90 (ook op vinyl)

No Age - Everything In Between

no ageNo Age kwam 2 jaar geleden uit de garage knallen met het veelbejubelde debuut Nouns. Zingende drummer en noisy gitarist met een handvol opgefokte maar melodieuze punksongs. Een fikse hype volgde en dan is het altijd maar afwachten of het kunstje herhaald kan worden. En dat lukt met groot gemak op hun nieuwste (wederom op Subpop). Nog steeds is de basis (hardcore)punk die niet zover van bijv the Thermals verwijderd is ,opgefokt en toch verveeld, alle songs zijn raak en het is misschien wat toegankelijker geworden, de electronische ruis en noisy gitaren zijn nog steeds alomtegenwoordig. Garagesounds van nu! €16,90 (ook op vinyl)

Tamaryn - the Waves

tamarynEn alweer een prachtig debuut op het coole Mexican Summer (Best Coast, Kurt VIle) label. Tamaryn , duo uit San Francisco, haalt net als bijv A Place To Bury Strangers de invloeden uit de shoegaze / stofzuigersound van de jaren ’90, ergens tussen Mazzy Star, the Cure en My Bloody Valentine, maar dan met het tempo flink naar beneden. Heerlijk galmende songs met ijzig coole zangeres en twangy gitaren. Intrigerend en verslavend, dit mag van ons een dikke hit worden! De lp is zoals altijd op Mexican Summer nogal gelimiteerd, dus haast je voor het vinyl!

Royal Baths – litanies


royal baths litaniesEn alweer zo’n intrigerende band op Woodsist. Royal Baths maakt in hun thuisstad San Francisco al aardig indruk met hun liveshows vol trage architectonische drum beats en ronkende gitaren. Invloeden komen van Velvet Underground en Spacemen 3 en psychedelische soundscapes. Spannend, dreigend en niet op een stijl vast te pinnen, zoals wel meer bands op Woodsist. Af en toe moeten we ook aan The Clinic denken maar dan iets donkerder en zwaarder. ‘one of the most compelling records of the year – a swirling mix of post punk and psychedelic rock that is as murky and gloomy as it is refreshing and refined.’ aldus deze recensie. €16,90 (ook op vinyl)

Matador at 21 – v/a (6cd box! )


matador at 2121 jaar bestaat Matador al weer. En deze keer vieren ze het met een 6cd box. 5 cd’s met een best of the history of Matador Records, alles geremasterd. Op cd 6 staan live nummers uit 1999, waaronder een flink stel nummers van Pavement en Cat Power. Verder in deze vette box ‘36 custom poker chips’ en een ’80 page perfect bound book’. €45,-

Tandoori Knights – curry up


tandoori knights curry upAnd yet another duo featuring Bloodshot Bill, de hedendaagse Hasil Adkins-stijl rockabilly wildeman. Hier doet ie het samen King Khan, met een hele lp op Norton.  Redelijk primitief opgenomen old school rock & roll/ rockabilly. Wederom opvallend hoe Bloodshot Bill soms klinkt als Charlie Feathers, vooral als ie echt probeert te zingen, iets wat ie hier meer doet dan op zijn solowerk. Vooral de wat langzamere nummers zijn erg mooi, lekker dreigend en desperaat. Zoals ze bij Goner Records zeggen: “Bloodshot Bill and King Khan have spent all night in the kitchen stinking the whole house up but boy does it taste good...”. €14,90 (ook op vinyl)

NoBunny – first blood


nobunny first bloodKort geleden nog te zien in Vera en eerlijk gezegd is het ons live net iets teveel gekkigheid. Maar de platen zijn prima. Deze nieuwe op Goner staat ook alweer  vol met catchy punky popliedjes. Knipoogjes naar meidenbandjes uit de jaren’60, jaren ’60 bubblegum, hier en daar een beetje Velvet Underground,  de meer onschuldige punkbandjes uit de jaren ’70. Nobunny is vooral een leuke popband. Niet baanbrekend, niet revolutionair maar wel in het bezit van een stel mooie popliedjes. Luister er eentje via Dusted. €16,90 (ook leverbaar op vinyl)

Moonhearts – s/t

moonhearts lpGoeie garage rock & roll platen komen in 2010 helaas niet uit de lucht vallen. Maar dit is er eentje! Op het Tic Tac Totally label. 11 gruizige garagepunkrock nummers. Prima nummers ook en nog afwisselend ook! Koortjes zijn er als ze er moeten zijn. Kant A wordt afgesloten met een mooie rock & roll instro. Eigenlijk alles goes gedaan door The Moonhearts ( die vroeger Charlie & the Moonhearts heetten maar de Charlie hebben laten vallen blijkbaar). Hier en daar moeten we een beetje denken aan The Jesus & Mary Chain, zonder dat het daar nou echt op lijkt, dit is meer ‘punk’. Dit soort platen ontstijgen hun niche en daar zijn er niet al te veel van. Eerste plaat in dit hoekje waar we dit jaar super enthousiast over zijn. Alleen op vinyl leverbaar overigens.. €16,90

Wheels On Fire – liar liar

wheels on fire liar liarNet als bij hun vorige plaat, is het hoesje van de nieuwe Wheels on Fire geel. En net als de vorige is ie weer geweldig! Maar voor de rest is ie heel anders! Get Famous was een prachtige Replacements-achtige barroom gooi en smijt garage plaat. Liar Liar zit op Alien Snatch en is veel meer een sixties garagepop plaat. Geweldige, heerlijk heldere energieke produktie, die de speakers uit knalt. Goeie nummers die voor een deel in de jaren ’60 zo de hitparade in hadden kunnen schieten. Dat orgeltje wat bijna overal door heen geweven zit. Nagenoeg alles klopt aan Liar Liar. “Think Stones signed to Stiff Records” aldus de promoblurb.  Whatever. Geweldige plaat!! €14,90 (ook op vinyl leverbaar)

Deerhunter - Halcyon Digest

DeerhunterDeerhunter uit Athens, Georgia zal wel nooit een grote publieksfavoriet worden vanwege “tikkie te weird”, maar de band rond Bradford Cox (ook bekend als Atlas Sound) is met hun nieuwste, Halcyon Digest wel weer iets toegankelijker geworden wat sound betreft. Minder electrische gitaren en iets meer electronica dan op de vorige , Microcastle , maar de nogal wollige indiepopsongs (valium wall of sound?) zijn nog steeds lekker vreemd en psychedelisch. Het geheel wordt afgesloten met een song over de dood van Jay Reatard.  "opnieuw jaarlijstbestormend mooi" volgens de Volkskrant in een vier sterren recensie. Pitchfork is helemaal lyrisch en geeft maar liefst een 9.2, en ook wij beginnen de plaat steeds mooier te vinden. €17,90 (ook op vinyl)

Swans - My Father Will Guide Me Up A Rope To THe Sky

SwansTjonge, Swans zijn terug, na meer dan 10 jaar weg of onder andere naam. Nu hadden wij nooit zoveel met Michael Gira cs sinds we ergens in de jaren 80 de oren bijna verknoeiden bij een van hun vroege noise escapades. We weten het, Swans werd later natuurlijk toegankelijker, maar voor ons was het kwaad reeds geschied. Tot nu, want de nieuwe cd heeft hier toch wel een gevoelige snaar geraakt. Swans maakt nu een soort grote stads blues met zware gitaren (van oudgediende Norman Westberg), sinister en nihilistisch als altijd, maar dit gaat er ook bij ons in als koek tegenwoordig. Michael Gira’s stem bevindt zich ergens tussen die van Lou Reed en Nick Cave en ja, ook fans die 2 bromberen zouden eens naar deze nieuwe Swans moeten luisteren. Groots en meeslepend! €16,90

Goodnight Loving – supperclub

goodnight loving supperclubPrachtige nieuwe plaat van Goodnight Loving is hun beste plaat tot nu toe. De jongens werden min of meer ontdekt door Greg Cartwright (Reigning Sound) en maakten al eerder mooie platen. Maar op deze komt alles er uit. Goeie songs, behoorlijk uptempo, behoorlijk stevig ook. Het is een soort garagecountry wat deze jongens maken maar dat country deel kun je ook eigenlijk gelijk wel weer vergeten. Er is ook wel wat verwantschap met bvb The Sadies. Deze nieuwe zit op punklabel Dirtnap en is daar een volstrekt buitenbeentje. ‘upbeat, super hooky, backyard-BBQ party songs’ noemt Dusted het in hun recensie. Goeie plaat van een band die ondanks al het traditionele in hun sound steeds meer bijzonder begint te worden. Luister hier een nummertje. €17,90 (ook op vinyl)

Bad Religion – -the dissent of man


bad religion the dissent of manMoeilijk om nog iets origineels te zeggen over Bad Religion. The Dissent of Man klinkt precies zoals je verwacht dat ie klinkt, ook al vindt Brett Gurewitz zelf iets anders: “"I feel like the last couple of records have been amongst our most conservative, never straying too far from a BAD RELIGION sound. Whereas on this one we're taking the songs to a lot of different places, exploring our influences and trying out some new things in a way we haven't done in years.". En we vinden em ook zonder meer goed.  Betrouwbaar goeie nummers, betrouwbaar tempo.  Er is toch geen band die zo goed Bad Religion kan doen als Bad Religion zelf. Prima geproduceerd door Joe Barresi, die oa ook Tool en QOTSA deed. €16,90 (ook op vinyl leverbaar)

Sonny and the Sunsets – tomorrow is alright


sonny & the sunsets tomorrow is alrightMooi plaatje op Fat Possum van San Franciscan Sonny Smith, samen met wat plaatsgenoten die ook spelen in Thee Oh Sees, Citay en The Fresh & Onlys. En met Kelley Stolz. Moeilijk te categoriseren, deze plaat. Erg zomers, laid back en rustig en een beetje doowoppy invloeden. Een plaat die zich niet aan je opdringt maar waarvan je voelt dat het goed zit. Een 8.0 kregen ze van Pitchfork. €17,90

Frowning Clouds – listen closelier


frowning clouds listen closelierPrima debuut van stel erg jonge Australiërs. Heel erg sixties qua sound, en in mono ook, maar bijna alle nummers hebben een melodieuze twist waardoor ze ver boven soortgelijke bands uitsteken. Deze jongens hebben ‘het’. Hier ook geen cliché sixties fuzz gitaren maar eerder een bijna ingetogen midtempo soundje. Dit is typisch zo’n band die ‘sixties garage’  begrijpen en goed aanvoelen. Op de een of andere manier doet het ons soms ook wel wat denken aan sommige composities van The Strange Boys, zonder dat het daar nou verder op lijkt. 1 cover en verder eigen nummers en ze zijn echt heel erg goed, die eigen nummers. €16,90

Tweak Bird – s/t

tweak birdTweak Bird = 2  broers die net zo makkelijk ruzie als goede muziek maken op het podium. Altijd goed. Ray en Dave Davies, de Gallagher broertjes. Vaak brengen ze malle vrienden mee voor de afwisseling. Die spelen dan saxofoon of dwarsfluit en geven de nummers een onwaarschijnlijke twist. Een Ween-achtige versie van Black Sabbath. Heftig en psychedelisch en geworteld in de stoner en hardcore. Denk aan een mix van Kyuss en Pixies. Of Queens Of The Stone Age, Black Mountain en Wooden Shjips. Geproduceerd door Dale Grover van de Melvins. €16,90 (ook op vinyl leverbaar)

Women – public strain

women public strainMeer ‘pop’ plaat van Women dan eerder werk. Beetje psychedelisch. Veel ruimte voor stemmige late avond ballads. Maar de Canadezen experimenteren ook nog met krautrock. ‘...an exercise of harmony through simplicity, climaxing with bittersweet melodies’.  Denk aan Sonic Youth, Beach Boys, Syd Barrett, Deerhunter. Geproduceerd door Chad VanGaalen. €16,90 (ook op vinyl leverbaar)

Welcome Home/ diggin’ the universe – v/a

welcome home/diggin the universePrachtige, vinyl-only, verzamelaar op het erg interessante Woodsist label.Veel bands op dat label die aan de marge van de alternatieve underground morrelen, zoals Woods, White Fence, The Fresh and Onlys, The Mantles. En natuurlijk Moon Duo, dat geweldige space project van een van de Wooden Shjips mannen (en die hier een nummer doen van reggae zanger Errol Dunkley!). Maar een flink stel boeiende nummers op deze mooie verzamelaar is afkomstig van bands waar wij nog nooit van gehoord hadden, dus dat belooft wat! Veel Woodsist muziek is aan de ene kant erg catchy en toegankelijk maar aan de andere kant hebben bijna alle nummers een alternatieve twist. Onze favoriet is Cause Co-motion. Net the Television Personalities op hun best. Erg boeiend label, Woodsist. Hou ze in de gaten! €18,90 (lees hier de verhelderende Pitchfork recensie)

De Keefmen – mirror of time

keefmen mirror of timeMeer dan uitstekende Drentse sixtiesbeat. Verschenen op het Londense Dirty Water label. Lekker smerige aanpak, vooral in de vocalen. De Keefmen hebben een aardige mix te pakken van sixties beat en een meer rhythm & blues-achtige aanpak. Eigen nummers plus een cover van een Minutemen nummer. Goeie plaat! En een mooi clipje van een nummer van de plaat vind je hier. €15,90 (ook op vinyl leverbaar)

Magic Kids – memphis

magic kids memphisWe waren vorig jaar enorm fan van Hey Boy van Magic Kids, een heerlijk zomers Spector/ Beach Boys-achtige single. Nu een debuutlp van deze kids uit Memphis. Op het randje van de hoeveelheid zoetigheid die we kunnen verdragen. Hey Boy, de single op Goner Records, is het meest catchy nummer wat er op staat. Aan de andere kant,  de produktie refereert aan veel meer jaren ’60 iconen, zoals het orkestrale aspect van menig Jack Nitsche produktie. Strijkers, violen, tubas…  In deze BBC recensie vallen ook namen als Sufjan Stevens en Flaming Lips en dan heb je opeens een heel ander referentiekader… Intrigerende plaat, waar we nog niet klaar mee zijn. €16,90 (ook op vinyl leverbaar)

Sadies – darker circles

sadies darker circlesZo’n 10 platen in een dikke 10 jaar hebben The Sadies uit Canada al gemaakt. En met elke plaat worden ze ‘volwassener’ en met elke plaat zetelen ze zich steviger op hun eigen plekje in het rock & roll spectrum, met hun tamelijk unieke mix van country, surf, garage,  hun mix van vocale en instrumentale rock. Hun live shows zijn in al hun aanstekelijke variatie legendarisch. Op Darker Circles kruisen ze door alle genres heen op een succesvolle manier. Om een idee te geven van de variatie, hier een citaat van de All Music Guide: “"A righteous bit of Bakersfield-style country, an inspired pre-fab medley that leaps from buzzy psychedelia to pensive folk-rock to anthemic alt country, an old-timey acoustic stomp and the solace of love in the Byrds-ian Violet and Jeffrey Lee".

Bijzondere band die eindelijk, volkomen terecht, heel langzaam een groter publiek lijkt te bereiken. Op Yep Roc en met een hoestekst van Mike Stax van Ugly Things. (ook op vinyl leverbaar) €18,90

A Real Cool Time Revisited – v/a

real cool time revisitedGemiddeld genomen staan de jaren ’80 niet echt bekend als het beste decennium ooit. Maar als je wat onder de oppervlakte kijkt, gebeurde er toen genoeg leuks. Vooral in Australië en Zweden waren broeinesten van neo-garage en punk bands. A Real Cool Time Revisited is een prachtige dubbel cd  met 40 voorbeelden van die Zweedse garagescene in die tijd. De enige naam die bijna iedereen bekend zal voorkomen is The Nomads. En in Groningen zullen velen wellicht nog The Watermelon Men kennen, destijds een echte ‘local breakout’. De rest is een stuk minder bekend. Veel van deze bands brachten single na single uit en de mooiste daarvan zijn hier bij elkaar verzameld.  Bijna allemaal prachtig! Bijna al deze bands herontdekten de jaren ’60 en deden dat met de punkspirit van de jaren ’70 opnieuw in de jaren ’80. Topper! Tracklisting hier. 2cd/ €18,90

Strange Boys – be brave

strange boys be braveHet debuut van deze Texaanse jochies had een draaibeurt of zes nodig voordat het muntje begon te vallen. Deze opvolger begint rond draaibeurt tien te groeien. Het is hoe dan ook wennen aan de sound van deze band. De zanger heeft een gekke, hoge en wat krakerige stem. En de nummers hebben iets zo nonchalants in zich dat het bijna lijkt alsof het geen nummers zijn. Maar alles heeft hoe dan ook een heerlijke ‘swagger’, iets zo vanzelfsprekends en zulke bijna subliminaal verborgen melodielijntjes dat er toch iets blijft hangen in je hoofd. Zodat het kan gebeuren dat we de single Be Brave eerst heel erg zo zo vonden en toch al weken niet meer uit de kop krijgen. The Strange Boys is vooral een garageband die de beginselen van de oude Chess blues nieuw leven in lijkt te blazen. Hoe dan ook een hele bijzondere band en niet te vergelijken met welke andere band van dit moment dan ook. Vier sterren in De Volkskrant. €17,90 (ook op vinyl leverbaar)

Moon Duo – escape


moon duo escapeEen paar snel zeldzaam geworden 12”-es gingen vooraf aan dit debuut van deze Wooden Shjips afsplitsing (zanger/ gitarist Ripley Johnson van die band). Dronerock, spacerock, psychrock. Wooden Shjips doet het en Moon Duo ook.  Begint gelijk vanaf the get go. Drums, gitaarrifje dat niet van ophouden weet, fluisterende Jim Morrison-achtige vocalen, fuzzgitaar eroverheen en off we go!  Ook in de andere drie lange nummers wapperen de gitaren je de haren van het hoofd. Of je vindt het reuzesaai en eentonig of je vindt het geweldig meeslepend. Wij vinden het heerlijk!. €15,90 (ook op vinyl leverbaar)

©2011 Elpee Groningen