MEER RECENT VERSCHENEN METAL TITELS:

Epica - the Classical Conspiracy

epicaEpica trok naar Hongarije en nam daar live met behulp van een 40-koppig orkest een hele hoop klassieke deunen op, van Vivaldi en Verdi  tot de iets modernere (film)klassieken van  John Williams en Danny Elfman.  Op de 2e cd speelt Epica een “eigen” set compleet met koor en orkest. Dit is gothic bombast in overtreffende trap, maar dat is dachten we precies waar de Epica fan op zat te wachten. Voorzover wij weten komt er alleen deze 2cd release (geen dvd dus). In mooi luxe doosje met  een set mooie fotos als bonus.

Isis - Wavering Radiant

isisPost-metal.  Hoewel Isis iets toegankelijker geworden is en we de nieuwe cd ook in het bakje “alternatief” plaatsen, blijft  het wel degelijk metal. De rauwe vocalen (afgewisseld met clean), de zeer zware gitaren, de doomy gloomy songs, metal dus. Lange stukken wederom, met de gitaren laag op laag gestapeld en aangevuld met proggy keyboardpartijen. En wat een sound mensen, geproduceerd door de man die ook QOTSA en Tool deed, Joe Barresi.  Aanbevolen van ieder die van bijv Mastodon houdt, maar ook fans van Explosions in the Sky kunnen hier zeker mee uit de voeten. Topper.

God Dethroned - Passiondale

god detronedAl jaren lang Nederlandse death metal toppers, nu met nieuwe gitarist(e) en oude drummer terug. Baas Henri Sattler komt ditmaal met een concept plaat over gruwelen van de Eerste Wereldoorlog. Volgens Aardschok: "Sterke songs, een goed geluid en oprechte boosheid maken dit tot een relevant werkstuk"" (85 punten). Voor zolang het duurt met bonus live cd.

Eluveitie - Evocation

eluveitieAnno 2009 staan deze Zwitsers aan de top van het folkmetal genre, maar hun nieuwe cd is toch even andere koek. Men heeft gemeend eeen acoustisch album te moeten maken, zware versterkers aan de kant en ruim baan voor de draailier. Maar het is niet allemaal rustig en lieflijk, ook unplugged valt er nog wel wat te hossen. De eerste editie heeft een extra live dvd aan boord , wees er snel bij.

Wolves in the Throne Room – Black Cascade


wolves in the throne room black cascadeEr zijn van die (true) black metal fans die deze band uit de wouden van Oregon maar niets vinden vanwege hun alternatieve eco-roots en omdat de gezichten niet met corpsepaint beschilderd zijn. Het zal ons worst wezen, want ook de nieuwe WITTR is weer een hele goeie. Nieuwe line-up, nieuw logo, maar geen wijzigingen in de aanpak. Lange epische songs met veel tempowisselingen, van blastbeats naar atmosferische stukken en weer terug. Furieus, melancholiek, groots en desolaat en (nog steeds) verplichte kost voor black metal fans, maar ook voor avontuurlijke postrock en drone-liefhebbers. Wederom geproduceerd door Randall Dunn (Earth, Asva) en geheel analoog opgenomen mbv oude buizenversterkers. Voorlopig alleen op cd, het vinyl volgt later. €15,90

Pestilence – Ressurrection Macabre


pestilence ressurection macabreNa de terugkeer van Cynic is er nu ook de comeback van Pestilence, de Nederlandse death metal legendes die net als Cynic op het eind van hun carriere nogal wat jazzfusion door de metal gooide. Maar Pestilence is op deze cd duidelijk terug gegaan naar hun beginperiode , rauwe technische death metal, maar dan wel met een vettere productie anno nu, wat vooral duidelijk te horen is op de 3 bonustracks, opnieuw opgenomen vesries van door fans uitgekozen oude Pestilence tracks. €15,90

Altar Of Plagues - White Tomb


altar of plagues white tombAltar Of Plagues is het black metal antwoord op Mogwai. Deze Ierse band combineert metal met postrock, ambient en industriële stijlen. Hun sound is een apocalyptische maalstroom verdeeld over twee breed uitgemeten tracks à la Wolves In The Throne Room. Het is het geluid van overweldigende natuur, enorme watervallen en uitgestrekte bossen. De sfeer is doem, het tempo laag en de elektronica minimaal. Referenties: Isis, Nachtmystium, Khanate, Burning Witch, Red Sparowes, Old Man Gloom, Cold Meat Industry en Graves At Sea.

Delain - April Rain

delain april rainTweede cd van deze Within Temptation afsplitsing en het lijkt ons dat de band een plaatsje krijgt in de mondiale eredivisie , afdeling gothic rock/ metal, naast landgenoten Within Temptation, Epica en After Forever (RIP). Toegankelijke, bombastische , maar toch catchy symfonische gothic rock met puike zangeres. Met gastzang van Nightwish man Marco Hietala en voor de snelle kopers een gratis t-shirt. €19,90

Solstafir - Köld

solstafirIjskoud Ijslands, 70 minuten glorieuze zware uit de black metal hoek afkomstige goth/doom metal, met geweldig melancholieke gitaarriffs en emotionele (beetje onvaste ) zang. lange, slepende, dan weer rockende tracks  die weliswaar gedrenkt zijn in metalsound en sfeer maar ook heel genietbaar zijn voor liefhebbers van postrock of prog.   Maar liefst 98 punten bij Lords Of Metal en wij zijn hier ook niet vies van. Aanrader!!

Gnaw - This Face


gnaw this face'ultra-depressive extreme, slow and scary debut by dirge metalers Gnaw. Feat ex members of OLD, Khanate, Burning Witch'. As Ugly as sound can get!"  staat er op de veelzeggende sticker op deze cd. En daar lijkt ons weinig meer aan toe te voegen..! En dit lazen we ook ergens, ook mooi..: "This Face is a visceral, bilious, crawling, throat-shredding mangled nightmare of an album. Their singular devotion to being unpleasant deserves respect and admiration."

Absu - s/t

absuTerug na 8 jaar weggeweest dit Texaanse black/thrash  trio en , we citeren Aardschok: “.. ze zijn op dit vijfde album in topvorm…en alle 13 tracks zijn goed, er valt werkelijk geen “dull moment”te vinden op deze cd.`

Nashville Pussy - From Hell to Texas

nashville pussy from hell to texasZo langzamerhand moge bekend zijn dat er met het verschijnen van een nieuwe Nashville Pussy plaat doorgaans weinig nieuws onder de zon is. Lekker vette en gore mix tussen metal, rock, punk en motormuziek. Ook deze keer hebben Blaine Cartwright en zijn vrouw Ruyter de koers niet verlegd gelukkig. We citeren OOR: "de heetste, luidste en meest ranzigste band tussen Texas en Joure". Live altijd vette pret, op plaat ook. Opgenomen in de studio van Willie Nelson en volgens fans 'een hoogtepunt in de bands oeuvre'.€18,90

Hammerfall - No sacrifice, No Victory

hammerfallDe Zweden hebben op hun zesde plaat een nieuwe leadgitarist, maar voor de rest is het nog steeds klassieke, stoere, heavy metal met een hoog meebrulgehalte .